Onderzoek wijst uit; 75% gasreductie met de hybride warmtepomp! (maar dat weten wij allang)


We kunnen het niet vaak en hard genoeg zeggen; bij Heesmans Installatie Techniek zijn we groot fan van duurzaam denken en doen. Ons kantoorgebouw uit 2008 is bijvoorbeeld gasloos. Toen al! Los van het positieve effect dat het heeft op het milieu zijn er nog veel meer voordelen. Een van de hoofdrolspelers – zeker als het gaat om installatietechniek – is de hybride warmtepomp.

In de praktijk vaststellen

De hybride warmtepomp is een eenvoudige en snelle oplossing voor de verduurzaming van de bestaande bouw. Met een relatief klein en licht apparaat geven we de verduurzaming van woningen een stevige zet. Maar om de kansen van de hybride warmtepomp te kunnen bepalen, moeten we eerst de prestaties van hybride systemen in de dagelijkse praktijk vaststellen. Onder de naam ‘demonstratieproject Hybride Warmtepompen’ is een onderzoek uitgevoerd, op initiatief van de Nederlandse Verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving (NVI-GO), Techniek Nederland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Indrukwekkende resultaten

In het project worden hybride installaties in circa 200 woningen - die qua bouwjaar en type uiteenlopen - gedurende minimaal één stookseizoen gemonitord. Op dit moment zijn de resultaten van 120 woningen met installaties van diverse merken geanalyseerd. Dat zijn genoeg gegevens om de eerste conclusies alvast te trekken. De belangrijkste? De hybride warmtepomp levert forse besparingen op. Dat weten we bij Heesmans natuurlijk al veel langer. Een hybride systeem vermindert het gasgebruik met 75% tot gemiddeld 475 m3; een jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning. En dat in woningen die niet eens bouwkundig zijn aangepast!

Ander goed nieuws is dat elk woningtype dat betrokken was in het onderzoek profiteerde van de warmtepomp; variërend van 90% gasbesparing tot circa 40%. Kortom, de resultaten van het demonstratieproject laten zien dat je met een relatief kleine verbetering al snel een fikse besparing realiseert.

Bron: Techniek Nederland